6974 641 563 vgeorgakis@gmail.com
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ

Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι η χρήση των αντιβιοτικών όταν δεν είναι το ενδεδειγμένο φάρμακο, όχι μόνο δε βοηθά, αλλά μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες επιπτώσεις.

Τα αντιβιοτικά είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται για να θεραπεύσουν λοιμώξεις που προκαλούνται από μικρόβια και όχι από ιούς και για το λόγο αυτό η χορήγησή τους πρέπει αποκλειστικά να αποφασίζεται από το θεράποντα παιδίατρο.

Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις για τα αντιβιοτικά που ακολουθούν, προέρχονται από την Αμερικανική  Ακαδημία Παιδιατρικής.

Το παιδί μου έχει ένα πολύ άσχημο κρυολόγημα. Γιατί ο παιδίατρος δε μου χορήγησε αντιβιοτικό;

Τα κρυολογήματα προκαλούνται από ιούς. Τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για να καταπολεμήσουν μικρόβια. Τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος , όπως ρινική καταρροή , ρινική συμφόρηση , βήχας , είναι ήπια και δε χρειάζονται κάποια ιδιαίτερη θεραπεία.

Μπορεί ένα απλό κρυολόγημα να οδηγήσει σε μικροβιακή λοίμωξη; Γιατί να μην ξεκινήσω προληπτικά αντιβίωση;

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ιογενείς λοιμώξεις δεν επιπλέκονται από μικροβιακές. Χρησιμοποιώντας αντιβιοτικά για να θεραπεύσουμε ιογενείς λοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουμε στη δημιουργία λοιμώξεων από ανθεκτικά στελέχη μικροβίων. Επιπλέον, όπως όλα τα φάρμακα, τα αντιβιοτικά έχουν παρενέργειες , με πιο συχνή τη διάρροια , που μπορεί να ταλαιπωρήσει τα παιδιά.

Οι πράσινες και κίτρινες εκκρίσεις της μύτης δεν είναι ένδειξη μικροβιακής λοίμωξης;

Kατά τη διάρκεια ενός κοινού κρυολογήματος είναι φυσιολογικό οι εκκρίσεις της μύτης από διαυγείς να γίνονται κίτρινες ή πράσινες αλλά η διάρκεια είναι μικρότερη από 10 μέρες. Υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία και συμπτώματα που παραπέμπουν σε μικροβιακή λοίμωξη του αναπνευστικού. Αν για παράδειγμα το παιδί έχει κίτρινες και πράσινες εκκρίσεις από τη μύτη για περισσότερες από 10 μέρες που συνοδεύονται από υψηλό πυρετό για 3-4 μέρες , τότε πιθανώς υπάρχει μικροβιακή λοίμωξη και χρειάζεται χορήγηση αντιβιοτικού , η οποία θα πρέπει να γίνεται από το θεράποντα παιδίατρο κατόπιν εξέτασης.

Οι ωτίτιδες θεραπεύονται με αντιβιοτικά;

Δε χρειάζονται όλες οι ωτίτιδες αντιβιοτική αγωγή. Περισσότερες από τις μισές ωτίτιδες θεραπεύονται χωρίς τη χορηγηση αντιβιοτικού. Αν δεν συνυπάρχει υψηλός πυρετός και ωταλγία χρειάζεται απλή παρακολούθηση.

Επειδή πολλές φορές ο πόνος είναι το κυρίαρχο σύμπτωμα σε μια ωτίτιδα ο παιδίατρος σε πρώτη φάση θα πρέπει να συστήσει κάποιο αναλγητικό.Depon και  Algofren είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα  αναλγητικά σε αυτές τις περιπτώσεις. Στη σωστή δοσολογία τα ανωτέρω αναλγητικά βοηθούν στην ύφεση των συμπτωμάτων εντός 1-2 24ώρων.

Επιπλέον υπάρχον και οι ωτικές σταγόνες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά περίσταση και κατόπιν συμβουλής του παιδιάτρου. Αποσυμφορητικά και αντιισταμινικά φάρμακα συνήθως δε βοηθούν στη βελτίωση των συμπτωμάτων της ωτίτιδας.

Τέλος , αντιβιοτικό θα χορηγηθεί όταν ο πόνος δεν υφίεται , όταν συνυπάρχει υψηλός πυρετός και υπάρχει σοβαρή φλεγμονή κατά την ωτοσκόπηση.

Τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται σε όλες τις περιπτώσεις πονόλαιμου;

​​Όχι. Πάνω από 80% περιπτώσεων πονόλαιμου οφείλονται σε ιογενείς λοιμώξεις. Όταν το παιδί σας έχει ρινική καταρροή και ξερόβηχα το αίτιο είναι κάποιος ιός. Ούτε το strep test δε χρειάζεται σε αυτή την περίπτωση.

Aντιβιοτικό χρειάζεται στις περιπτώσεις που υπάρχει λοίμωξη από στρεπτόκοκκο. Η στρεπτοκοκκική λοίμωξη έχει χαρακτηριστική κλινική εικόνα και προσβάλει παιδιά σχολικής ηλικίας και σπανιότερα παιδιά μικρότερα των 3 ετών.

Αν ο παιδίατρος υποψιάζεται στρεπτοκοκκική λοίμωξη τότε πρέπει να γίνει το strep test και σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος να χορηγηθεί το κατάλληλο αντιβιοτικό.

Τα αντιβιοτικά έχουν παρενέργειες;

1 στα 10 παιδιά που λαμβάνουν αντιβιοτικά θα εμφανίσει κάποια παρενέργεια. Αυτή μπορεί να είναι  εξάνθημα, αλλεργική αντίδραση,  ναυτία, διάρροια,  κοιλιακό άλγος. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να ενημερώνεται άμεσα ο παιδίατρος.

Μερικές φορές εξάνθημα μπορεί να εμφανιστεί και κατά τη διάρκεια τις θεραπείας με αντιβιοτικό. Επίσης δεν είναι όλα τα εξανθήματα αλλεργικής αιτιολογίας. Ενημερώστε άμεσα τον παιδίατρο σε περίπτωση εμφάνισης εξανθήματος, ώστε να εκτιμήσει αν πρόκειται για αλλεργικό εξάνθημα και να καταχωρηθεί ως φαρμακευτική αλλεργία στο ιστορικό του παιδιού.

Πόσο χρόνο χρειάζεται ένα αντιβιοτικό για να δράσει;

Οι περισσότερες μικροβιακές λοιμώξεις αντιμετωπίζονται εντός 48-72 ωρών από την έναρξη της χορήγησης του αντιβιοτικού. Αν τα συμπτώματα δε βελτιώνονται εντός 72 ωρών ενημερώστε τον παιδίατρο. Αν η αγωγή με αντιβιοτικό διακοπεί πριν την ολοκλήρωση της απαιτούμενης διάρκειας μπορεί να υπάρξει υποτροπή της λοίμωξης.

Τα αντιβιοτικά οδηγούν στη δημιουργία ανθεκτικών στελεχών μικροβίων;

H αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών οδηγεί στην ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβιακών στελεχών. Τα ανθεκτικά στελέχη μικροβίων δε μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα συνήθη αντιβιοτικά και διασπείρονται σε άλλα παιδιά και ενήλικες. Πρέπει το εκάστοτε αντιβιοτικό να στοχεύει συγκεκριμένα στη μικροβιακή λοίμωξη και να μην χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά ευρέως φάσματος

Αν το παιδί έχει λοίμωξη από κάποιο ανθεκτικό στα κοινά αντιβιοτικά μικρόβιο θα χρειαστεί πιθανότατα εισαγωγή σε Νοσοκομείο ώστε να λάβει ενδοφλέβια αγωγή με κάποιο πιο ισχυρό αντιβιοτικό.

Τι είναι τα αντιικά φάρμακα;

H γρίπη είναι μια ιογενής λοίμωξη τα συμπτώματα της οποίας μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη χορήγηση αντιικών φαρμάκων.Αντιικό φάρμακο συνήθως χορηγείται σε παιδιά με κάποιο υποκείμενο νόσημα ή σε παιδιά που η λοίμωξη με τον ιό της γρίπης ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις ιογενών λοιμώξεων που προκάλούν συμπτώματα κρυολογήματος δεν υπάρχει κάποιο αντιικό φάρμακο που μπορεί να χορηγηθεί

Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω αντιβιοτικά με ασφάλεια;
  • Τα αντιβιοτικά δεν είναι πάντα η απάντηση όταν το παιδί είναι άρρωστο. Ο παιδίατρος θα αποφασίσει ποια είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία.
  • Ο παιδίατρος θα πρέπει να αποφασίσει ποιο είναι το σωστό αντιβιοτικό για τη συγκεκριμένη μικροβιακή λοίμωξη που θέλει να θεραπεύσει.
  • Τα αντιβιοτικά δρουν μόνο ενάντια στο μικρόβια και όχι ενάντια σε ιούς.
  • Βεβαιωθείτε ότι χορηγείτε το αντιβιοτικό όπως ακριβώς σας έχουν υποδείξει.
  • Πετάξτε τα αχρησιμοποίητα αντιβιοτικά.
Επικοινωνία | 6974641563